Arenys de Mar és el primer municipi català que abalisa ecològicament tota la seva zona de bany

31/05/2018
https://diarimaresme.com/

Arenys de Mar acaba d’instal·lar, per primera vegada a Catalunya, un sistema d’abalisament ecològic per protegir les zones de bany de les platges del municipi. Segons expliquen fonts municipals, aquesta sistema pretén ser el màxim de respectuós possible amb el fons i la vida marina associada del litoral arenyenc. Tot i que algun altre municipi costaner està fent proves pilot del sistema, gràcies a aquest canvi radical en l’enfoc del servei d’abalisament, el municipi maresmenc esdevé així el primer del litoral català a abalisar tota la seva zona de bany amb estructures biològiques i de molt baix impacte en el medi marí.

La principal novetat és la instal·lació de biòtops o estructures submarines amb cavitats i lleixes de formes i mides diverses. Per una banda, es fixen boies principals, en detriment dels antics blocs de formigó que suposaven un impacte important sobre el fons marí. I, per l’altra, es fomenta la vida submarina que pot colonitzar aquests biòtops o punts d’interès biològic. Una vegada instal·lades, aquestes estructures es deixen al fons marí i cada any només s’hi han de fixar les boies de superfície, de manera que es redueix considerablement tota l’operativa i els costos associats. En total, s’han col·locat 28 biòtops de punta a punta del litoral d’Arenys de Mar, amb separacions que oscil·len entre els 125 i els 150 metres.

Segons informen les mateixes fonts, el principal avantatge de l’ús de biòtops és la contribució a la biodiversitat marina gràcies a la creació d’hàbitats que puguin ser colonitzats, amb el temps, per les espècies dels ecosistemes marins d’aquest tram del litoral mediterrani. A més, també es farà anualment un doble seguiment científic d’aquests 28 biòtops instal·lats, un a l’hivern i un a l’estiu, per analitzar la colonització de vida marina d’aquests punts. A partir de les dades obtingudes, es realitzaran activitats de sensibilització ambiental adreçades a les escoles i a la ciutadania d’Arenys de Mar.

Altres instal·lacions

Des del consistori arenyenc també destaquen la instal·lació de tres canals nàutics, un per platja, per a l’entrada i sortida controlada d’embarcacions i artefactes flotants. A més, també s’incorpora com a novetat l’abalisament de l’espigó de llevant del port d’Arenys, a tocar de la platja del Cavaió, i de l’antic espigó de la platja de la Musclera, a tocar amb el terme municipal de Caldes. Així s’evita el bany en aquests indrets perillosos, i sobretot la utilització d’aquestes estructures per llançar-se a l’aigua, i protegir l’estada de corbs marins emplomallats (Phalacrocorax aristotelis) i d’altres aus protegides, que s’ha demostrat que fan ús temporal d’aquestes estructures artificials.